Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adott két pont,

Főoldal » Középiskola » Matematika
635
a) Mekkora a két pont távolsága?
b) Mik a felezőpontjának a koordinátái?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
0

Adott 2 pont:

A (a1 ; a2)
B (b1 ; b2)
-----------------------------------------------
Akkor két pont távolsága = végpontból kivonjuk a kezdőpont koordinátáit.

AB (b1-a1 ; b2 -a2)

Felezőpont koordinátái: F ((a1+b1)/2 ; (a2+b2)/2 )

Vagyis a megfelelő koordinátákat összeadod és elosztod kettővel.
0

Akkor a két pontot be kell helyettesítened a megadott képletbe:

Először kiszámoljuk az AB vektor koordinátáit:

AB vektor ((7-(-5) ; 2-(-3)) ==> AB vektor (12;5)

Az előbb nem írtam le a két pont távolságának képletét, az úgy szól, hogy az AB vektor koordinátáinak vesszük a négyzetösszegét és gyököt vonunk belőle:

|AB| =  122+52  =  169  = 13

F (((-5)+7)/2 ; ((-3)+2)/2) ==> F (1 ; -0.5)

0