Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi,avogadró törvény

Főoldal » Középiskola » Kémia
775
Képeket csatoltam, nagyon sürgős lenne!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Bal oldali kép megoldásai:

1, A megadott( és rendezett) egyenletből látszódik, hogy 1 mol→24,5 dm³ hidrogén gáz kell 1 mol→ 63,5g Cu kiválasztásához. Egyenes arány írható fel (ahol x jelöli a kérdéses mennyiséget):
x/6,35=24,5/63,5 → x=24,5*6,35/63,5=2,45 dm³= 2450 cm³ hidrogén gáz kell.

2, Itt már számba kell venni,hogy a gáz 20°C ,tehát 1 mol gáz nem 24,5 dm³. A fenti rendezett egyenletből kiderül, hogy 1 mol CO 2 mol H2 -vel reagál. 1,2 mol CO 2,4 mol H2 reagál. A térfogat kiszámításához fel kell írni a gáztörvényt: pV=nRT , ahol V a kérdés, minden más adat adott → V= nRT/p = 2,4* 8,314*293/ 101000 = 0,05789 m³=57,89 dm³.

3, Figyelembe kell venni, hogy nem standard körülmények között van a gáz.A megadott egyenlet alapján: 73 g HCl 1 mol H2 segítségével keletkezik. Egyenes arányosság írható fel: 1/73=x/124,1 → x=124,1/73= 1,7 mol hidrogén gáz szükséges.
Az egyetemes gáztörvény alapján pV=nRT → V= nRT/p= 1,7*8,314*273/101000=0,0382 m³= 38,2 dm³.
A jobb oldali ugyan ezen kaptafára helyezve megoldható.
1