Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
2827
Egy derékszögű háromszög befogóinak aránya 5:6, az átfogó 122 cm hosszú.
a) Határozzuk meg a befogók hosszát!
b) Határozza meg a befogók átfogóra eső merőleges vetületeinek a hosszát!
c) Milyen hosszú az átfogóhoz tartozó magasság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ebből minden érthető?
0

a) Felírjuk a Pitagorasz tételt a háromszögre:
(5x)2+(6x)2=1222
ebből az egyik oldal=5x=78,1 cm, a másik oldal=6x=93,7 cm
b) A 6x hosszúságú befogó és az átfogó által bezárt szög cosinuszára felírhatjuk: 93,7/122, valamint a1/6x, ahol a1 a 6x hosszúságú befogó merőleges vetülete
ezekből átrendezve a1=93,7*93,7/122=72 cm
a2, az 5x hosszúságú befogó merőleges vetülete a2=122-72=50 cm
c) A 6x hosszúságú befogó és az átfogó által bezárt szög sinuszára felírhatjuk: m/6x valamint 5x/122, ebből átrendezve és behelyettesítve m=93,7*78,1/122=60 cm
0