Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldom meg ezt a fizika feladatot?

Főoldal » Középiskola » Fizika
617
"Egy összesen 60 kg tömegű kerékpáros 400 m magasságból jött le, sebessége 10 m/s.
A vasból készült fékek tömege 2 kg. Hány fokkal melegszenek fel? "
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kalorimetria, termodinamika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A biciklis a hegy tetejéről indul, és helyzeti energiája átalakul egyrészt mozgásivá, másrészt hőenergiává, mivel fékez:

Eh=Em+Efék

Ha feltételezzük, hogy nincs súrlódás, akkor ezeket az energiákat valóban ki is tudjuk számolni:

Eh=m×g×h=60×9,81×400=235,44 kJ

Ezzel ellentétben a mozgási energiája:

Em=1/2m×v^2=1/×60×10^2=3 kJ

A különbség így 232,44 kJ. Ennyit kell a féknek elnyelnie. A vas fajhője 0,45 kJ/kg×C, így a hőmérséklet:

Efék=c×m×dT -->dT=Efék/(c×m) =232,44/(2×0,45)=258,3°C.
Tehát a fék 258,3 °C-kal melegszik fel.
Módosítva: 9 éve
0