Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonló síkidomok területének aránya

Főoldal » Középiskola » Matematika
1367
Egy háromszög oldalainak hossza 21cm, 28cm, illetve 35cm.

a) Bizonyítsuk be, hogy a leghosszabb oldalhoz tartozó magasság a háromszöget két hasonló háromszögre bontja.

b) Számítsuk ki a létrejövő két háromszög területének arányát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Pitagorasz tételének megfordításávall könnyen be tudod látni, hogy az eredeti háromszög derékszögű. Ekkor az átfogó által darabolt két kis derékszögű háromszög egymáshoz is és a nagy eredeti derékszögű háromszöghöz is hasonló lesz. A befogó tételek segítségével az átfogó két szeletét ki tudod számolni. A magasság tétellel pedig az átfogóhoz tartozó magasságot. Ekkor már a két háromszög területének aránya nem jelent gondot. Ha kéred, hogy küldjem el a megoldást, szívesen szánok rá időt, de ha mást akarsz megoldónak jelölni, akkor jelezd kérlek, hogy ne fárasszam magam feleslegesen. Kérlek had ajánljam a youtube csatornám erről szóló videólát figyelmedbe. https://www.youtube.com/watch?v=o4-ygOM8JTQ&list=PLwXxAxAEOlGjbRrNnffp_7fsw90VSB9wD&index=4
Köszi!
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet.
0