Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számelmélet feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
560
Adjunk meg olyan legalább 8 jegyű pozitív egész számot, mely 300-zal osztva 7, 2012-vel osztva 71 maradékot ad!

Hogy oldom meg az ilyen típusú feladatokat, ill. ennek mi lesz az eredménye?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számelmélet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Első körben úgy, hogy keresünk egy akármilyen számot, ami ilyen maradékokat ad.

Ha tanultál kongruenciarendszert megoldani, akkor felírod a következőt::

x = 7 mod(300)
x = 71 mod(2012) (ahol "=" a "kongruens" akar lenni)

Erre kapsz egy valamilyen eredményt. Ha esetleg nem lenne nyolcjegyű, akkor annyiszor adod hozzá 300*2012=603600-at, amíg egy nyolcjegyű szám nem lesz belőle.

Ha még nem tanultál ilyesmit, keresek egy másik megoldást.
0