Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segíts a házimban, kérlek! Köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1325
A csatolt ábrán látható a és b egyenesek párhuzamosak. Adjuk meg az ívvel jelölt szögek nagyságát, ha tudjuk az alfa szög nagysága:
a.) 48 fok
b.) 60 fok 11'

a.) Mivel két konvex szög csúcsa közös, és száraik páronként egymás meghosszabbításai, vagyis csúcsszögek, ezért egyenlőek egymással. Így ha alfa 48 fok, akkor alfa' is 48 fok.

Ha két konvex szög egy-egy szára közös, a másik kettő pedig egy egyenest alkot, akkor mellékszögek. A mellékszögek összege 180 fok.
Vagyis:
alfa + béta = 180 fok
alfa = 48 fok
48 fok + béta = 180 fok
180 fok – 48 fok =132 fok

Béta vessző pedig szintén 132 fok amiatt, ami miatt az alfa vessző is megegyezik alfával.

b.) alfa = 60 fok 11'
Így alfa vessző is 60 fok 11'
180 fok – 60 fok 11' = 119 fok 49'
Vagyis béta = 119 fok 49'
Béta vessző pedig szintén 119 fok 49'

Jó ez így? Ha nem, hol rontottam el? Köszönöm a segítséget előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, házi, szögek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szuper! Ügyes vagy! Szépen indokoltál. Talán én bevezettem volna az alfa két vesszőt és alfa háromvesszőt is, hogy egyállású szögre tudjak hivatkozni. Mellékeltem, hogy mire ondoltam. De így is lehet érteni a gondolatmenetedet.
Módosítva: 6 éve
1