Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.osztályos kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2460
1.mekkora az anyagmennyisége?
a) 48g kalciumnak
2.hány darab részecske anyagmennyisége 3 mol?
3.hány darab atomot tartalmaz
a) 16 g kén
b) 4 goxigén
c) 3 g szén
d) 7 g nitrogén
4.mennyi a tömege 3 mol szénnek? hány db atomot tartalmaz?
5. melyik elem atomja nehezebb: a kéné vagy az oxigéne? hányszor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Mekkora az anyag mennyisége:
A:48g kalcium=1,8mol
2=109
3,
A:
B:
C:
D:
4a: 36g
4b: 18•10 23.on db szenatom
5oxigen vagy kén: a ken az nehezebb mert a kén 32g az oxigén 16a kén 2. Nehezebb
1

1.mekkora az anyagmennyisége?
a) 48g kalciumnak
40 g Ca 1mol
1 g Ca 1/40 mol
48g Ca 48*1/40=1,2 mol (1,8 nem jó.)

2.hány darab részecske anyagmennyisége 3 mol?
1 mol: 6*1023 darab.
3 mol: 3*6*1023 = 18 * 1023 darab

3.hány darab atomot tartalmaz
a) 16 g kén
32 g kén 1 mol, 16 g kén 0,5 mol. Tehát 3*1023 darabot.

b) 4 g oxigén
16 g oxigén 1 mol, 4 g oxigén 1/4 mol. 6*(1/4)=6/4=3/2=1,5
Tehát 1,5*1023 darabot.

c) 3 g szén
12 g szén 1 mol, 3 g szén 1/4 mol. 6*(1/4)=6/4=3/2=1,5
Tehát 1,5*1023 darabot.

d) 7 g nitrogén
14 g nitrogén 1 mol, 7 g nitrogén 0,5 mol. Tehát 3*1023 darabot.

4.mennyi a tömege 3 mol szénnek?
1 mol szén 12 g, 3 mol szén 36 g.

hány db atomot tartalmaz?
3* 6*1023 = 18 * 1023 darabot.

5. melyik elem atomja nehezebb: a kéné vagy az oxigéné?
kén: 32, oxigén:16
A kéné nehezebb.

hányszor?
32/16=2, kétszer.
Módosítva: 6 éve
2