Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Út-idő-sebesség példa

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3214
Péter biciklivel, Dani pedig rollerral indult el egymás felé a 27,5 km-es kerékpárút két végéről. Péter 12 km/h-val, Dani 10 km/h-val halad.
A. Hány perc múlva találkoznak?
B. Mekkora utat tett meg Dani?
C. Hány km-rel tett meg több utat Péter?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Mivel egymás felé mennek, össze lehet adni sebességüket. Azaz a sebességük 12+10=22 km/h lesz (ez azt jelenti, hogy pl Dani 22-vel megy Peti felé).
Mivel az út 27,5 km-es, ezért a megtételéhez szükséges idő 27,5/22=1,25 óra, mely 1,25×60=75 perc.

b.,

Dani 10 km/h-val megy, azaz 1,25 óra alatt 12,5×10=12,5 km-t tesz meg.

c.,

A maradék távot nyilván valóan Peti teszi meg, azaz ő 27,5-12,5=15 km-t tesz meg. Ez 2,5 km-rel több, mint amennyit Dani ment.
Módosítva: 9 éve
0