Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!! Vektormező sztatikus töltéselrendeződés elektromos tere?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
601
Sziasztok!
Az alábbi feladatot kaptuk elektrodinamikából, és így a távoktatás idején nagyon hozzá sem tudunk kezdeni...Kérlek szépen segítsetek!

Lehet-e az alábbi képen ábrázolt vektormező egy sztatikus töltéselrendeződés elektromos erőtere? Ha igen, akkor mi a töltéssűrűség? Az E0 és L numerikus állandók.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
töltéssűrűség, elektrosztatika, vektormező, sztatikus, töltéselrendeződés, erőtér, elektrodinamika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az elektrosztatikára vonatkozó Maxwell-egyenletek:

`\text{div} \mathbf{E}= rho/epsilon `

`\text{rot} \mathbf{E}= \mathbf{0}`

Ha utóbbi teljesül, akkor az előbbiből lehet visszaszámolni `rho`-t. Nézzük meg, hogy az itt megadott tér valóban örvénymentes-e:

`\text{rot}\mathbf{E}``=``E_0/L^2|(\mathbf{e}_x, \mathbf{e}_y, \mathbf{e}_z),(partial/(partial x),partial/(partial y),partial/(partial z)),(xy,yz,zx)|``=``-E_0/L^2 [(y),(z),(x)]`

A tér nem örvénymentes, így nem állítható elő az elektromos skalárpotenciál gradienseként (nincs `varphi`, amelyre `\mathbf{E} = -\text{grad} varphi`), tehát nem lehet sztatikus tér.
0