Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

967
Anna, Bori, Cili es Dori osztalytarsak, akik egy 20 fos osztalyba jarnak. Egy biologia oran a tanar veletlenszeruen kivalaszt 4 embert felelni. Mennyi a valoszinusege annak, hogy Anna ki lesz valasztva felelni? Mennyi az az eselye annak, hogy Anna es Dori ki lesz valasztva, de Bori es Cili nem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
valószínűségszámítás, osztály, kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Összes eset: az első embert 20-féleképpen tudja kiválasztani, a másodikat 19-féleképpen, a harmadikat 18-féleképpen, a negyediket 17-féleképpen, de mivel az emberek sorrendje nem számít, és 4 konkrét embert 4!-féleképpen tud egymás után kiválasztani, ezért ennyiszer többször számoltuk az összes 4-es csoportot, ezért osztanunk kell vele, így 20*19*18*17/4!=4845-féleképpen lehet 4 embert kiválasztani. Ha kicsit jobban értesz hozzá, akkor mondhatod azt, hogy (20 alatt a 4)-féleképpen.

a) Kedvező eset: Annát berakjuk fixen a csoportba, ekkor az a kérdés, hogy 19 emberből a maradék 3 helyre hányféleképpen tud választani. A fenti gondolatmenet szerint ki tudod számolni? Ha megvan, akkor a klasszikus valószínűségi modell szerint kedvező/összes esettel lehet számolni a valószínűséget.

b) Annát és Dórit fixen berakjuk a csoportba, Borit és Cilit pedig kivesszük az osztályból, így az a kérdés, hogy a maradék 2 helyre 16 gyerekből hányféleképpen választhat, a fentiek ismeretében ez is kiszámolható. Ezután megint lehet a kedvező/összes képlettel számolni a valószínűséget.
0