Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Út-idő-sebesség feladat

1030
Egy teherautó 60 km/h sebességgel indult el Hollókőről Budapestre. Fél órával később egy kamion is elindult Budapestről Hollókő felé 72 km/h-val.
A. Mennyi idő múlva találkoznak, ha Hollókő 96 km-re van Budapesttől?
B. Hány km-re vannak a teherautók Budapesttől a találkozásukkor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A teherautó fél órán át megy 60 km/h-val, mire a kamion is elindul.
Fél óra alatt 0.5 * 60 = 30 kilómétert tesz meg.
Ekkor vehetjük úgy, hogy 96 km - 30 km = 66 kilóméterre van egymástól a kamion és a teherautó.
Illetve mostmár mindketten "elindultak".

Együttes sebességük 60 + 72 = 132 km / h, ezzel a sebességgel kell megtenni a maradék 66 km-t.
idő = út / sebesség = 66 / 132 = 0.5 óra = fél óra

A.-ra a válasz tehát:
fél óra + fél óra = 1 óra
a teherautó indulásától számítva 1 óra múlva találkoznak.
(fél óráig ment a teherautó egyedül, utána még fél órát mentek már mindketten)

B.-re a válasz:
Ezt úgy tudjuk kiszámolni, hogy a kamion összesen fél órát távolodott Budapesttől 72 km/h-s sebességel.
Tehát út = idő * sebesség = 72 *0.5 = 36 km-re voltak Budapesttől.
0