Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Esetleg valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
816
Egy derékszögű háromszög átfogójához tartozó magasság 16 cm, az átfogót 1:3 arányban osztja. Határozd meg a háromszög területét,kerületét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Használjuk a magasság tételt

m=  pxq  ( p és q az 1:3 arányba felosztott részei az átfogónak)

tudjuk hogy 16 cm az átfogó és ez 1:3 arányba felosztva azt jelenti hogy lesz egy 4 és egy 12 cm-es rész.
m=  4x12  = 48 

innentől kezdve a derékszögü háromszöget két háromszögre oszthatjuk fel, az egyik amelyiknek az oldalai az átfogó a magasság és az A oldal, és a másik amely az átfogó-magasság-B oldal-ból áll. Pitagorasz tétellel kiszámolod az A és B oldalt külön-külön.
tehát az A oldal =  48+16  = 8
és a B oldal = gyökalatt 48+144=  192 
vissza ellenörizzük:
A2 +B2 = C2
8x8+192=16x16=256
tehát a két befogó
8cm, és  192 

Innentől kezdve minden megvan ahhoz, hogy a háromszög területét, kerületét ki tudd számolni, már csak a képleteket kell, hogy tudd! :)
Módosítva: 6 éve
0

Én ezt a megoldást nem értem!
Nekem annyi, mint a képen látható. Melyik a hibás?
0