Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,surgos!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
511
Béla egy 5m átmérőjű körhintában ül, 7,2 km/h sebességgel forog és 96 N erővel nyomja az ülés korlátja. Mekkora Béla tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha körhinta alatt az első képen találhatót értjük, akkor ez a feladat nagyon bonyolulttá válik, így én értelmezném inkább olyan eszközként, ami a második képen található. Ha van megoldásod, és az az első képen láthatónak értelmezi, akkor írj.

Bélára 3 erő hat, a gravitációs erő, ennek hatására egy egyenlő nagyságú tartóerő, és egy korlát által kifejtett erő (`F_k`). Mivel a gravitációs erő és a tartóerő nagysága egyenlő, viszont irányuk ellentétes, kiejtik egymást, figyelmen kívül hagyhatók.
Béla az eszközen egyenletes körmozgást végez. Hogy ezt fenntartsa, a rá ható erők eredője centripetális jellegű.
E két állítás alapján felírható, hogy
`F_k=F_"cp"`
Tudod, hogy `F_"cp"=m*v^2/r`.
`r=d/2=2.5" m"`
`v=7.2"km"/"h"=2"m"/"s"`
Ez alapján felírhatod, hogy
`96=m*2^2/2.5`
`m=(96*2.5)/4=60" kg"`
0