Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
621
Rendezd az alábbi reakciók egyenleteit, majd állapítsd meg, hogy (a tartály térfogatának változtatásával) hogyan változtassuk a nyomást ahhoz, hogy az átalakulás irányába tolódjon az egyensúly!
CO2(g)+H2(g)=CO(g)+H2O(g)
NO2(g)=N2O4(g)
HI(g)=H2(g)+I2(g)
CH4(g)=C2H2(g)+H2(g)
CH4(g)+H2O(g)=CO(g)+H2(g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CO2(g)+H2(g)=CO(g)+H2O(g)
Mivel 2 molekulából 2 molekula keletkezik, ezért a nyomás változtatása nem befolyásolja az egyensúlyt.

2 NO2(g)=N2O4(g)
Mivel 2 molekulából 1 molekula keletkezik, ezért a nyomás növelése a termék irányába tolja el az egyensúlyt.

2 HI(g)=H2(g)+I2(g)
Mivel 2 molekulából 2 molekula keletkezik, ezért a nyomás változtatása nem befolyásolja az egyensúlyt.

2 CH4(g)=C2H2(g)+H2(g)
Mivel 2 molekulából 2 molekula keletkezik, ezért a nyomás változtatása nem befolyásolja az egyensúlyt.

CH4(g)+H2O(g)=CO(g)+ 3 H2(g)
Mivel 2 molekulából 4 molekula keletkezik, ezért a nyomás csökkentése a termékek irányába tolja el az egyensúlyt.
3