Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
461
Egy tartályba kén-dioxid- és oxigéngázt töltünk, majd a zárt tartályt 897 fokra melegítjük. Ekkor a következő egyensúlyi koncentrációk alakulnak ki:
SO2e= 0,025 mol/dm3, O2e= 0,029 mol/dm3, SO3e= 0,015 mol/dm3.
Számítsd ki a 897 fokra vonatkozó egyensúlyi állandó értékét! Határozd meg, hogy a kiindulási kén-dioxidnak, illetve oxigénnek hány százaléka alakult át!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenlet: 2 SO2 + O2 ⇔ 2 SO3

kiindulási koncentrációk (mol/dm3):

SO2: x
O2: x/2
SO3: 0

elreagált:

SO2: x-0,025
O2: (x-0,025)/2

Az egyensúlyi állandó:

K = (0,025)2 * (0,029) / (0,015)2

K = 1,8125 * 10-5 / 0,015 = 1,2083 * 10-3

Amennyi mol SO2 elreagált, ugyanannyi SO3 keletkezett:
x-0,025 = 0,015
x=0,040 mol/dm3

SO2 átalakulás %:
átalakult *100 / átalakulatlan: 0,015 * 100 / 0,040 = 37,5%

O2 átalakulás %:
átalakult *100 / átalakulatlan: 0,0075 * 100 / 0,020 = 37,5%
2