Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1643
feldobunk negyszer egy szabalyos dobokockat. mennyi annak a valoszinusege, hogy pontosan ket darab 6ost kapunk. mennyi az eselye annak, hogy dobunk paros es paratlan szamot is? hogyan valtozik a megoldas, ha nem egy kockat dobunk fel negyszer, hanem negy azonos szinu kockat egyszerre? es ha a kockak kulonbozo szinuek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
valószínűségszámítás, matematika, matek, dobókocka, dobás
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pontosan 2 darab hatos:
(1/6) * (1/6) * (5/6) * (5/6) az esélye, mert ahhoz hogy hatos legyen 1/6 az esély, ebből 2 kell, ahhoz hogy ne legyen hatos 5/6 az esély (mert: 1, 2, 3, 4, és 5 a jó dobások), ennek így 5/6 az esélye, és ebből is 2 kell.
Tehát
(1/6)*(1/6)*(5/6)*(5/6) = 25 / 1296 = 0,01929 = 1.93% az esély.

Leegyszerűsíthetjük a feladatot, hogy párost dobtunk, vagy páratlant.
Ekkor 2 rossz eset van:
- amikor nincs páros
- amikor nincs páratlan.
Összes eset:
4² = 16, mert 4 helyen lehet vagy páros, vagy páratlan.
jó eset = összes eset - rossz eset = 16 - 2 = 14
P = jó eset / összes eset = 14 / 16 = 0,875 = 87.5% az esély rá.

A kockák színezése, illetve külön dobása szerintem nem befolyásolja az eredményt.
Módosítva: 9 éve
0