Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás, 4 feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
401
1) Egy fontos irat egyforma valószínűséggel lehet otthon és a munkahelyen. Utóbbi estben az íróasztal fiókjának valamelyikében van. Már 8 fiókot átnéztünk, azokban nem volt. Mekkora a valószínűsége, hogy az utolsó fiókban van?

2) Tételezzük fel, hogy egy gyermek születésekor ugyanakkora a valószínűsége annak, hogy az újszülött fiú vagy lány. Tudjuk, hogy egy háromgyerekes családban van leány. Mennyi annak a valószínűsége, hogy valamelyik testvére fiú?

3) Három kockával dobunk. Mekkora a valószínűsége, hogy az egyik kockával 6ost dobunk, feltéve, hogy a dobott számok összege 12?

4) Három gép gyárt csavarokat. Az első gép 1%, a második 2%, a harmadik 3% selejtet produkál. Az első gép az össztermék 50%-át, a második 30%-át, a harmadik 20%át állítja elő. Az össztermékből véletlenszerűen választva egyet, mennyi a valószínűsége, hogy az selejtes?

Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Valószínűség, feltételes, dobókocka, Teljes, esemény, selejt
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.Egy fiòkban a valószínűség= 50%/8= 6.25% ha a8 dobozban egyenlő valószínűséggel lehet és ha 7et kinyitottunk, akkor is 50%al van a nyolc fiók egyikében, ezért az utolsó fiókban 50% al lesz, mivel az 50% megoszlik a hátralévő fiókok közott.
2.Ha minden születésnél 0.5=/50% egy diù születésének és tudjuk, hogy 2 gyerekről nem tudjuk milyen nemű, ezért 1 fiú testvér valószínűsége = 1 diú valószínűség + 1 fiú valószínűség= 0.5+0.5= 1=100%. Ha tényleg ilyen valószínűséggel születik fiú vagy lány akkor 2 gyerekből egyik fiú lesz.
3.Ha 6os kockákkal dobunk, akkor: 6osnak kell 1 darabnak lennie, aminek esélye 1/6, az összeg akkor lehet 12 ha a 6 mellé 5ot és 1et vagy 4et es 2ot vagy 2 harmast dobunk, tehat a masodik kocka 5 féle lehet, aminek az esélye 5/6, majd ezután az utolsónak stimmelnie kell, hogy a pár 6ot adjon összegül, ami a 6 szám közül csak egy lehet, így 1/6 az esély. Mivel ezeknek egyszerre kell megvalósulnia, ezért össze kell őket szoroznunk, ami miatt 1/6*5/6*1/6=5/216=2,314%
4. Az első 50% gyártásában vét 1% ot a második 30% ban 2 % ot, a harmadik 20% ban 3% ot. Azok a százalékok, hogy melyik gép mekkora mennyiséget gyárt és mennyit hibázik összeszorzódnak. A három így kapott összeget pedig összeadjuk. Tehát 0.5*0.01+0.3*0.02+0.2*0.03=0.017=1.7%
Módosítva: 6 éve
0