Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1991
Egy csonkakúp alapkörének sugara 12cm, a fedőköréé 8 cm, magassága 10 cm.
A csonkakúpba egy 8 cm sugarú henger alakú lyukat fúrnak, a henger tengelye a csonkakúp tengelyével esik egybe.
Mekkora a csonkakúpból megmaradt rész?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

R=12 cm
r=8 cm
m=10 cm

Egy csonka kúp térfogatát az alábbi egyenlettel számoljuk ki:ű
V=(pi×m/3)×(R^2+r^2+R×r)

Melybe behelyettesítve:
V=(3,14×10/3)×(12^2+8^2+12×8)=3183,4 cm3

Ebből azonban ki kell vonni a henger térfogatát, melynek térfogata:

V2=r^2×pi×m=2010,6 cm3

Így a maradék: V2=V-V1=1172,9 cm3. Ez lesz a megmaradt rész térfogata.
Módosítva: 9 éve
0

Nagyon szépen köszönöm! :)
0