Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Logikai

Főoldal » Általános iskola » Matematika
457
Egy laktanyában sorakoznak a katonák. Ha kettesével, hármasával, négyessével, ötösével vagy hatosával alkotnak egy oszlopot, mindig kimarad egy katona. Ha viszont hetesével alkotnak egy oszlopot, akkor minden oszlopban ugyanannyian lesznek. Hányan sorakoznak?

Ui: kérlek segítsetek légyszi sos lenne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A katonák száma 7-el oszthatónak kell lennie. Az `n=43*7=301` feltétlenül ilyen tulajdonságú, de ezzel a tulajdonsággal bír `283*7=1981` is. Különben nagyon sok (megszámlálhatóan végtelen) megoldása van a feladatodnak `n=7^4, 7^8, 7^12`, ..... `7^(4m)` stb. számú katona, ahol `n, m in N` és `7^4=7*7*7*7=2.401`, `7^8=2.401^2=5.764.801` stb.
Módosítva: 6 éve
1