Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika izoterma

803
Valaki el tudná magyarázni ezt a feladatot?

U alakú csőben a higany mindkét szárban egyenlő magasan áll. A baloldali szárban a higany felett 28,5 cm magasságában lévő dugattyút lassan 28,5 cm-rel nyomjuk le. A cső keresztmetszete 2cm2 a higany sűrűsége 13,6 kg/dm3 a külső levegő nyomás és a csőben lévő gáz nyomása 10,5 Pa, a hőmérséklet állandó.

Mennyivel magasabban áll most a higany a jobboldali szárban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az a képlet kell csak, hogy a dugattyú alatti gázra `pV` állandó, és persze kell egy csomó megfontolás:

Ha az U alakú cső közepét nézzük alul, ott nyugalomban nem mozog a higany. Ez a nyugalom akkor van, amikor a jobb és bal oldali összes nyomás egyforma. Ez az összes nyomás áll egyrészt a higanyoszlop nyomásából, másrészt a higany feletti levegő (illetve gáz) nyomásából a két oldalon.

A higanyt bal oldalon a dugattyú feletti gáz nyomása nyomja lefelé, a jobb oldalon pedig a légnyomás. Mivel a higanyoszlop magassága azonos a két oldalon, ez a két nyomás azonos kell legyen. (Valójában ezt meg is adja a feladat, de rá is lehetett jönni.)
`p_l=p_(g1)=10^5\ Pa`

Ha lejjebb nyomjuk a dugattyút 28,5 centivel, vagyis odáig, ahol kezdetben a higany teteje volt, akkor a dugattyú alatti gáz magassága mondjuk `x` lesz. `x` kevesebb lesz 28,5 centinél, de közel se nulla!
A bal oldalon a higanyoszlop magassága `x`-szel csökken, a jobb oldalon pedig `x`-szel emelkedik. Tehát `2x` lesz a távolság a higanyoszlopok teteje között.

A végén is nyugalom van, ezért a két oldalon az össz-nyomás most is egyforma lesz. A légnyomás a jobb oldal tetején továbbra is ugyanannyi marad, de a higanyoszlopé nagyobb lesz. A bal oldalon a higanyoszlop nyomása kisebb, a gáz nyomása viszont megnő. Attól nő meg, mert összenyomódik a gáz. (Ezt mutatja a `pV=`állandó képlet: ha `V` kisebb, akkor `p` nagyobb.)

Írjuk fel egyenletként a két oldal össz-nyomásának egyformaságát a végén. Kicsit egyszerűbb úgy felírni, hogy csak a bal oldali végső higanymagasság fölötti rész nyomását írjuk, hisz ez alatt a két oldalon ugyanannyi higany van. (Ezt tekinthetjük "null-szintnek")

Mielőtt felírnánk az egyenletet, a mértékegységeket jól meg kell gondolni: Ahhoz, hogy minden SI-ben legyen, az kell, hogy a `ρ` sűrűség mértékegysége `(kg)/(m^3)`, a keresztmetszet `m^2`, az `x` magasság pedig `m` legyen, és persze a 28,5 cm is 0,285 m.
A cső keresztmetszete ki fog esni, úgyhogy azt nem is érdemes átszámítani.
`ρ="13,6"(kg)/(dm^3)=13600(kg)/m^3`

A nyomások tehát:

A `bb"jobb"` oldalon van `2x` magas higany a nullszint fölött, annak tömege:
`m=A·2x·ρ`
súlya `mg`, nyomása pedig:
`p_h=(m·g)/A=2x·ρ·g`
Ehhez jön még a légnyomás a higany felett:
`p_"jobb"=p_h+p_l`

A `bb"bal"` oldalon nincs higany a nullszint felett, csak a gáz nyomása lesz:
`p_"bal"=p_(g2)`
amiről ezt tudjuk:
`p_(g1)·V_1=p_(g2)·V_2`
a gáz térfogata arányos a magasságával: (hisz `V=A·"magasság"`)
`p_(g1)·"0,285"=p_(g2)·x`
`p_(g2)=p_(g1)·"0,285"/x=p_l·"0,285"/x`

Az egyenlet (a két nyomás azonos) tehát ez:
`p_"bal"=p_"jobb"`
`p_l·"0,285"/x=2x·ρ·g+p_l`
`p_l·"0,285"=2x^2·ρ·g+p_l·x`
`2x^2·ρ·g+p_l·x-p_l·"0,285"=0`
`2·13600·10·x^2+10^5·x-10^5·"0,285"=0`
`272000·x^2+10^5·x-10^5·"0,285"=0`
osszunk `10^3`-nal, hogy ne legyenek olyan nagy számok:
`272x^2+100x-"28,5"=0`

Oldd meg ezt a másodfokú egyenletet. Az egyik gyök negatív lesz, az nem jó. A másik a válasz az a) kérdésre.

A b) kérdés: amennyivel nőtt a jobb oldalon a helyzeti energia, annyival csökkent a bal oldalon. Szóval eredőben nem változott. A megadott eredmény csak a jobb oldali higanyoszlop energianövekedése.
0

A b kérdésre adott válasz nem jó. Könnyen be lehet látni, hogy az összenergia nem marad állandó, ha elképzeljük, hogy mi a helyzet abban a szélsőséges esetben, ha az összes higanyt áttoljuk a túloldalra. Ebben az esetben a tömegközéppont kétszer olyan magasan lesz, tehát a helyzeti energia megduplázódik. Vagyis közben is végig növekednie kell a helyzeti energiának.

Ami a számolást illeti, segít, ha a nullpontot nem az eredeti higanyszintre tesszük, hanem x-szel lejjebb, ahol x az a feladat eredménye, tehát a lenyomás utáni magassága a levegőoszlopnak. Ebben az esetben a kezdeti helyzeti energia m*g*x/2 (a tömegközéppont x/2-nél van) mindkét oldalon, ahol m=ρ*V=ρ*A*x⇒m nagyjából 0,512 kg. Így a két oldalra az összes helyzeti energia nagyjából 0,965 joule.
Lenyomás után a bal oldalon semennyi higany nem marad, ott a helyzeti energia nulla. A jobb oldalon kétszer annyi higany lett, és a tömegközéppont is kétszer magasabbra került, így az új helyzeti energia 2*m*g*x⇒1,93 J. Amiből, ha kivonjuk a kiindulási állapotot, akkor megkapjuk a megoldást, azaz 0,965 J-t.
Módosítva: 11 hónapja
0