Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Meg lehet oldani egyismeretlenes egyenlettel?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4061
A nyári táborban 17 faházikó állt. Mindegyik 4 vagy 6 ágyas volt. Összesen 86 gyereket tudtak a faházakban elhelyezni. Hány ház volt 4 ágyas, és hányban volt 6 fekvőhely?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Csakhogy ezt még nem tanultuk, és egyenlettel kell megoldani.
0

4 ágyas: x
6 ágyas: 17-x

ezt az egyenletet kell megoldani:
4x + 6(17-x)=86
2

Először nézd meg hogy hány ember férne el akkor ha csak 4 ágyas szobából lenne 17 db. Akkor 68 ember férne el. Viszont ez kevés, még 18 férőhely kell. Egy 4 és egy 6 ágyas szoba között a férőhely különbség 2 hely, szóval 9 db 6 ágyas háznak kell lennie és a maradék, tehát 8 db ház 4 ágyas.
0

86 = 4x + 6(17-x) mj.: x faházikóban 4 db ágy van és (17-x) faházban 6
86 = 4x + 102 - 6x
-16 = -2x
8 = x
tehát: 8 db 4 fős ( 4x ) és 9 db 6 fős ( 6(17-x) ) szoba volt
0