Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektronika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
578
Egy energiaforrás üresjárati feszültsége 60 V. Ha 110 ohmos fogyasztóval terheljük, a kapocsfeszültség 55 V. Mekkora kapocsfeszültséget szolgáltat 50 ohmos terhelés esetén?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A `110 Omega`-os fogyasztóra `55\text{V}` feszültség esik, tehát az áram `(55\text{V})/(110 Omega)``=``0.5\text{A}`. A maradék `5\text{V}` a forrás belső ellenállására jut, vagyis ez az ellenállás `R_b``=``(5\text{V})/(0.5\text{A})``=``10 Omega`.

Az `50 Omega`-os terhelés feszültségosztót alkot a belső ellenállással, tehát a kapocsfeszültség ekkor:

`U_b * R/(R+R_b)=60*(50 Omega)/(50 Omega+10 Omega)=50\text{V}`
0