Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1920
Két falu 12 km-re van egymástól.Délután 2 órakor indul az A faluból egy gyalogos 4 km/h sebességgel B-be és ugyanakkor indul B-ből A felé egy sétáló ember 2 km/h sebességgel.Mikor találkoznak és a találkozásukig ki mennyi utat tett meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Sebesség képlete: v=s/t
Mivel mind a ketten ugyanakkor indultak el, ezért t1=t2
Együtt összesen 12 km-t tesznek meg -> s1=12-s2

Behelyettesítve:
s1/v1=(12-S1)/v2 ->
s1; s2
v1=s1/t1 -> t
Módosítva: 6 éve
0

Én leírom úgy, ahogy úgy gondolom érthetőbb.
De tényleg nem akarom elvenni Danny megoldását, az övét jelöld be.
Szóval 12 km-re voltak egymástól kezdetben. Ha egyszerre indulnak, egyikük 2 km-t halad óránként, a másikuk 4 km-t halad óráként. Mivel egymással szemben haladnak, 6 km-rel kerülnek közelebb egymáshoz óránként.
A kérdés, hogy mikor találkoznak, vagyis hogy mikor fogy el közülük a kezdeti különbség, vagyis a 12 km.
Ahhoz, hogy ezt megkapd, el kell osztanod a távolságukat vagyis a 12 km-t a relatív sebességükkel, azaz 6 km/h-val. Ez 2-t ad eredményül, vagyis 2 óra múlva találkoznak.
1