Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1265
1,00 g alumínium-jodidot akarunk előállítani. Hány g alumíniumra és hány g jódra van szükség elvileg?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
egyenlet: 2Al+3I₂->2AlI₃
alapesetben az alumínium tömege (kerekítve): 27g/mol De nekem 2 mol van, szóval 27x2=54g
a jód tömege:127g/mol, de nekem 3 mol kell-> 3x127=381g
így az alumínium-jodid tömege:381+54=435g

nekem viszont 1g alumínium-jodidom van.

rajzolva egyszerűbb lenne, de most nem tudok, szóval megpróbálom érthetően leírni:

Al:54g jód:381g AlI₃:435g
Al:x jód:y AlI₃:1g

x=(1:435)x54=0.124g
y=(1:435)x381=0.876g

válasz: 0.124g alumíniumra, és 0.876g jódra lesz szükség.

Remélem tudtam segíteni, bár 8.-os vagyok, talán ti is így számoljátok középiskolában

0