Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetettebb trigonometrikus egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
732
A kérdésem a következő:
8*cos x=√3/sin x+1/cos x;

Addig meg vagyok, hogy beszoroztam a nevezővel, így:
8*cos² x*sin x=√3*cos x+sin x;
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha a második képletből indítom a visszakeresést, akkor x kb 19,31241644
0

8sin x - 8sin³ x = √3*(√(1-sin² x) + sin x

7sin x - 8sin³ x = √3*(√(1-sin² x)
/négyzetre emelés (1-sin² x≥0 ->mindig igaz)

(7sin x - 8sin³ x)² = 3(1-sin² x )
49sin² x - 112sin⁴ x + 64sin⁶ x = 3 - 3sin² x
64sin⁶ x- 112sin⁴ x + 52sin² x - 3 =0

Uj ismeretlen = sin² x = y
64y³ - 112y² + 52y - 3 =0
64y³ + 52y = 112y² - 3
( 4y - 3 ) * (16y² - 16y + 1 ) = 0

Megoldások:
y₁ = 3/4
y₂ = 1/2 - ( √3/4)
y₃ = 1/2 - (√3/4)

Esetek:
1.eset : sin² x = 3/4
a, sin x = √3/2
b, sin x = - √3/2

2.eset : sin² x = 1/2 - ( √3/4)
a, sin x = √2/2 - √(√3/2)
b, sin x = - (√2/2 - √(√3/2))

3.eset : sin² x = 1/2 + ( √3/4)
a, sin x = √2/2 + √(√3/2)
b, sin x = - (√2/2 + √(√3/2))
Módosítva: 9 éve
0