Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora tömegű ecetsav szükséges?

Főoldal » Középiskola » Kémia
2031
1 dm³, 1,007 g/cm³ sűrűségű 2 n/n %-os ecetsavoldat előállításához mekkora tömegű ecetsav szükséges?
Le tudná nekem vezetni valaki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1 dm3 az 1000 cm3, melynek tömege, ha a sűrűsége 1,007 g/cm3 1000×1,007=1007 g.
A 2 n/n% azt jelenti, hogy 100 mol (!) oldatban 2 mol ecetsav és 98 mol víz van. Na, ezzel most egy pillanatra meg vagyunk lőve, mivel ezek aynagmennyiségek, mi meg max. tömegeket tudunk.
De csaljunk egy kicsit. Vegyünk 100 mol ilyen oldatot. Ebben 2 mol ecetsav van. Az ecetsav moláris tömege 60 g/mol, szóval 2 mol az 2×60=120g
Míg a maradék 98 mol nem más, mint víz. A víz moláris tömege pedig 18 g/mol, azaz a víz tömege 98×18=1764 g. Így 100 mol ilyen oldat tömege 120+1764=1884g.
De nekünk továbbra is csak 1007 g van belőle, szóval valahogy át kell számolni.
Azaz, ha 1884 g oldatban 120g (azaz két mól) ecetsav van, akkor 1007g-ban 1007/1884×120=64,14 g ecetsav van. Azaz ennyit kell felhasználni.
Módosítva: 9 éve
1