Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Próba érettségi feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
694
Üdv. Ebben a három feladatban tudna valaki segíteni?
Mely valós x-ekre teljesül
a)

 x-9=0; 
b)
 x+9=0 

___________
200202x4
számban x helyére írjon olyan számjegyet, hogy a kapott nyolcjegyű szám osztható legyen 12-vel.

A megoldás kevésbé érdekel, leginkább egy egyszerű megoldás képlet kellene, amivel megtanulhatom. A segítséget előre is köszönöm.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem lehet, hogy elírtad az a és b feladatokat, mert szerintem  x-9 =0, és  x+9 =0 valószínűbb, mint feladat.
Ebben az esetben:
a)
 x-9 =0
Egy gyökös kifejezés akkor 0, ha a gyökjel alatt 0 áll.
Így x-9=0 /+9
x=9
b) Ugyan ezzel a gondolatmenettel:
x+9=0 /-9
x=-9
A harmadiknál, egy szám akkor osztható 12 vel, ha osztható 3-al és 4-el( mert a 3 és 4 relatív prímek(tehát legnagyobb közös osztójuk 1), ez nem relatív prímekkel nem működik , pl.: egy szám nem feltétlenül osztható 12-vel, amely osztható 2, vel és 6-al ,pl.: 6 osztható 6 al és 2 vel, de nem osztható 12 vel)
Egy szám akkor osztható 3-al, ha a számjegyeinek összege osztható 3-al, tehát mivel 2+0+0+2+0+2+4=10, így x lehet 2,5,8(mivel x számjegy).
Egy szám akkor osztható 4-el , ha az utolsó 2 jegyből képzett 2 jegyű szám osztható 4-el, tehát a 2,5,8 közül csak a 2,8 lehet.(mivel 54 nem osztható 4-el ,de a 24 és a 84 igen)
Tehát x1=2 x2=8
Módosítva: 6 éve
0