Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat 9.osztaly

Főoldal » Középiskola » Matematika
3644
Egy hajó két kikötő között lefelé 3,5 ora, felfelé 5 ora alatt teszi meg az utat. A folyó sebessége 3km/h. Hány kilométerre van egymástól a két kikötő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
X a hajó sebessége
Y a távolság

(X + 3) * 3.5 = Y
(X - 3) * 5 = Y

3.5X + 10.5 = Y
5X - 15 = Y

I. - II.
-1.5X + 25.5 = 0
25.5 = 1.5X
x = 17 km/h a hajó sebessége

Behelyettesítünk II. egyenletbe:
5X - 15 = Y
5*17 - 15 = Y
Y = 70 km-re van egymástól a két kikötő.
0

1. a hajó adatai
-felfelé menet:
t =5 óra
s = x
V = x/3,5-3
-lefelé menet:
t =3,5 óra
s = x
V = x/3,5+3
2. az egyenlet:
x/3,5-3= x/5+3
megoldás:
x = 70
a távolság 70 km
Módosítva: 9 éve
0