Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

1675
Elek kertépítő mérnök. Paralelogramma alakú virágágyást rendelt tőle a matematikát kedvelő Vektor Viktor. A paralelogramma csúcsiba piros tulipánokat kért. A virágágyás közepére fehér jácintokat kell ültetni. Két szomszédos tulipán helyének koordinátáit megadta a megrendelő: A(-1;-5); B(3;-1). A jácintok helyét is kijelölte: K(-3;-2). a., Hová kell ültetni a másik két tulipánt? Válaszát számítással indokolja! b., Mekkora területű a virágágyás,ha egy egység 50cm-nek felel meg? Az eredményt m^2 -ben adja meg! c.,A paralelogramma rövidebb oldalát és az átlókat érintő kör kerületére sárga krókuszok kerülnek. Hány darabot kell belőlük vásárolni, ha két virághagyma közötti ív hossza pi cm, és a virágágyás területe 10m^2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
d., A kert további részeibe is hagymás növényeket ültetnek. A kertészetben vásárolt 5db lila, 4db fehér és a 6db kék tulipánt egy zacskóba tette az eladó. A zacskóból véletlenszerűen egyszerre 5 virághagymát kiveszünk. Mennyi annak a valószínűsége, hogy 2 lila, 2 fehér és 1 kék tulipánhagyma lesz a kezünkbe?
0

a) A paralelogrammáról azt kell tudni, hogy középpontosan szimmetrikus alakzat, ebben az esetben a szimmetriaközéppont a K pont. Egy pontra úgy tükrözünk egy másik pontot, hogy kiszámoljuk a középpontba mutató vektort, és azzal a vektorral eltoljuk a K pontot:

AK→=(-2;3), ezzel a vektorral eltoljuk a K pontot. Az eltolás úgy megy, hogy a vektor koordinátáit hozzáadjuk a K pont koordinátáihoz (elsőhöz az elsőt, másodikhoz a másodikat), ezzel kapjuk meg az A' pontot: A'(-5;1).

Ugyanezt megcsináljuk a B ponttal is:

BK→=(-6;-1), ezzel eltolva a K pontot: B'(-9;-3). Ezzel sikerült kijelölnünk a paralelogramma csúcsait.

Másik számítási mód, hogy tudjuk, hogy a pont és a tükörképe által meghatározott szakasznak a szimmetriaközéppont a felezőpontja. Ebben az esetben ha A'(a₁;a₂), akkor az AA' szakasz felezőpontjának első koordinátája (-1+a₁)/2, ennek meg kell egyeznie K első koordinátájával, vagyis -3-mal: (-1+a₁)/2=-3, rendezés után a₁=-5 adódik, második koordinátájára az (-5+a₂)/2=-2 teljesül, erre a₂=1 a megoldás, tehát az A' koordinátái: (-5;1). Próbáld meg a B pont koordinátáit ezzel a módszerrel is kiszámolni.

Hogy ez a négy pont paralelogrammát határoz meg, azt úgy bizonyítjuk, hogy belátjuk, a szemközti oldalak párhuzamosak és egyenlő hosszúak, ehhez az kell, hogy az oldalak azonos irányú vektorát írjuk fel. Ha az AB'→-t számoljuk ki, ami (-8;2), akkor a BA' vektorra lesz szükségünk, ami (-8;2). Két egyirányú vektor akkor párhuzamos egymással és egyenlő hosszúak, ha koordinátáik megegyeznek, és ez ebben az esetben fennáll.
A másik pár vektor:
AB→=(4;4), B'A'→=(4;4), erre is teljesülnek a fentiek, tehát a négy pont valóban paralelogrammát határoz meg.

b) Erre vagy 5 megoldási mód jutott az eszembe, nem tudom, melyiket írjam le, mivel nem tudom, hogy mennyire megy az egyenes egyenletének felírása vagy a trigonometria. Mindenesetre van egy megoldás, ami bármilyen helyzetben működik; a háromszög/konvex négyszög köré rajzolunk egy téglalapot, ami átmegy a csúcsokon és párhuzamos a tengelyekkel. Ez azért jó, mert a tengelyekről (mintha azok vonalzók lennének) le tudjuk olvasni a téglalap oldalait, így a téglalap területét is ki tudjuk számolni. Ebből a téglalapból ha levonogatjuk a fölösleges derékszögű háromszögek területeit, akkor megkapjuk a paralelogramma területét. Ehhez adott esetben érdemes rajzolni. Ha ezzel nem sikerül számolni, írok másik megoldási módot.

Ha 1 egység 50 cm-nek felel meg, akkor 1 területegység 50*50=2500 cm²-nek, ezzel kell a kapott területet beszorozni.

c) Tehát az ABK, A'B'K háromszögekbe írt kör kerületét kell meghatározni. Ehhez fel kell írni. Ehhez érdemes tudni a következő képletet, ami a függvénytáblában is megtalálható:
Tháromszög=r*s, ahol s a kerület fele, vagyis K/2. Tehát annyi a dolgunk, hogy kiszámoljuk a háromszög kerületét, vagyis az oldalak hosszának összegét, és a területét, innen már minden adott lesz, hogy a beírt kör sugarát meghatározzuk, így annak a kerületét. Persze meg lehet máshogyan is oldani, de talán ez a legegyszerűbb módja.

d) Összes eset: kiveszünk 5 hagymát úgy, hogy a kivétel sorrendje nem számít, ez (15 alatt az 5).
Kedvező eset: mivel a kivétel sorrendje nem számít, 1 sorrendet jelölhetünk, ez legyen: LLFFK. A lilák helyére (5 alatt a 2)-féleképpen rakhatunk 2 lilát, (4 alatt a 2)-féleképpen tehetjük a fehéreket, és 6-féleképpen tehetjük a kékeket, ezekből (5 alatt a 2)*(4 alatt a 2)*6-féleképpen rakhatjuk össze az 5 megfelelő virághagymát.
A kedvező/összes képlettel számolva kapjuk a keresett valószínűséget.
0