Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jól csináltam meg a matekházim?

Főoldal » Középiskola » Matematika
400
Még egy matekházi, amit megcsináltam, és ellenőrzést kérnék hozzá, hogy jó-e, vagy ha nem, akkor hol rontottam el. Köszönöm szépen előre is! :)

Feladat: Szemüvegvásárláskor a vevő annyi % kedvezményt kap a szemüvegkeretre, ahány éves. Hány százalékkal csökken a kész szemüveg ára egy 17 éves vásárló esetében, ha a lencse 60.000 Ft, a szemüvegkeret pedig 25.000 Ft?

Először kiszámoljuk, hogy a keret kedvezménnyel hány Ft.
Százalékalap: 25.000 Ft
Százalékláb: 17%
Százalékérték: ?

100% – 25.000 Ft
1% – 25.000:100=250 Ft
17% – 250*17=4250 Ft

25.000 – 4250 = 20.750 Ft.
Vagyis kedvezménnyel 20.750 Ft-ba kerül a szemüvegkeret.

Kedvezménnyel együtt a teljes szemüveg ára:
60.000 + 20.750 = 80.750 Ft.

Kedvezmény nélkül a szemüveg teljes ára:
60.000 + 25.000 = 85.000 Ft.

85.000 – 80.750 = 4250 Ft-tal fizetünk kevesebbet a kedvezménnyel.

Százalékalap: 85.000 Ft.
Százalékérték: 4250 Ft
Százalékláb: ?

100% – 85.000 Ft.
1% – 85.000:100=850 Ft
4250:850 = 5%

Vagyis 5%-kal csökken a kész szemüveg ára ebben az esetben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, házifeladat, százalékszámítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2