Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlőtlenségek

Főoldal » Középiskola » Matematika
908
Juditnak biológiából öt osztályzata van, ezek átlaga 3,8. Hány ötöst kell szereznie, hogy az átlaga 4,3-nél nagyobb legyen? Oldd meg módszeres próbálkozással és egyenlőtlenséggel is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A jegyek értékének összege osztva a jegyek darab számával megadja az átlagot.
19/5=3,8
Az átlagnak feltétele: 4,3 < x , x=?
Az egész módszer nagyon egyszerű
Amikor a felső számhoz vagyis a 19-hez hozzá adsz 5-öt, akkor az alsó 5-höz értelemszerűen egyet, és ezt addig folytatod ameddig nem kapsz ennek megfelelő értéket.
A végeredményed ha nem tévedek neked is hasonló lesz:
39/9=4.33333333333
Ebből könnyen megkapod, hogy hány 5-öst kellett kapnia hozzá:
A nagyobb számlálójából elveszed a kisebbnek az értékét:
39-19=20
ezt utána elosztod még 5-el, ami ugye 4.
Szóval 4 darab 5-ösre van szüksége. Ezáltal lesz neki 4.33333333333 átlaga.
Módosítva: 6 éve
0