Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1914
100,0 cm3 térfogatú, 5,00 m/m%-os, 1,04 g/cm3 sűrűségű ezüst-nitrát-oldatból mekkora tömegű nátrium-kloriddal lehet leválasztani az összes csapadékot? Milyen a csapadék leszűrése után visszamaradó oldat tömegszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A lejátszódó reakció:

AgNO3+NaCl=AgCl+NaNO3

Ha a sűrűsége 1,04 g/cm3, akkor 100 cm3 oldat tömege 100×1,04=104 g. Ennek 5%-a 104×5/100=5,2 g. Azaz az oldatban 5,2 g ezüst-nitrát található.
Az ezüst-nitrát moláris tömege 169,9 g/mol, azaz az 5,2 g 5,2/169,9=0,03061 mol anyagmennyiségű, nyilván ugyanennyi nátrium-kloridra is lesz szükség. Annak moláris tömege pedig 58,44 g/mol, így a szükséges tömeg 58,44×0,03061=1,79g.

1