Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

S.O.S

107
1. Rajzsszöget nyomunk a rajztáblába hasonlítsd össze a rajz táblára és az ujjunkra ható a.)nyomóerőt b.)nyomást
2. Tenyérnyi nagyságú alumínium fóliát teszünk a vízbe a fólia lemerül ezután kivesszük a vízből a fóliát és csónakot formálunk belőle ha vízre tesszük ezt a csónakot akkor az úszik a vízen pedig a fólia súlya nem változott Mi az eltérés magyarázata?
3. A gólya először két lábon majd egy lábon áll a fészkében hasonlítsd össze a két esetben a fészekre ható a.)nyomóerőt b.) nyomást!
4. Hasonlítsd össze a 20 Ft os ra ható hidrosztatikai nyomást ha a pénz darabot először az üveg kádba majd a Fertő tóban tartjuk tenyerünkben mindkét esetben 10 cm rel a vízfelszíne alatt!
5. A Budai hegyekben libegőn megyünk fel az alsó állomástól a felső állomásig kezünkben egy aneroid légnyomásmérőt tartunk miként változik a nyomás mérő által mutatott légnyomás miközben a libegő felső állomására érkezünk?
6. Hasonlítsd össze a tégla talajára ható nyomóerejét és nyomását abban az esetben ha a téglát először a legnagyobb majd a legkisebb lapjára fektetjük!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1 A nyomóerő mindkét esetben ugyan akkora, viszont a nyomás a kezünkre kisebb, a rajztáblára nagyobb
2 A második esetben a csónak átlag sűrűsége kisebb lett, mint a vízé, ezért úszik. (Ilyenkor a csónak testét is figyelembe vesszük, mint térfogatot, amit levegő tölt ki, a levegő pedig könnyű)
3 a nyomóerő mindkét esetben ugyan akkora, de amikor egy lábon áll, a nyomás megduplázódik. (több , nagyobb lesz)
4 mind két esetben egyforma a nyomás
5 csökkenni fog a légnyomás ( a magasság emelkedésével mindig csökken a légnyomás)
6 itt is a nyomóerő minden esetben ugyan akkora, de amikor a legkisebb lapjával tesszük le, akkor nagyobb lesz a nyomás, mint amikor a nagyobb felülettel érintkezett a talajjal.
0