Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek trigonometria összetett

Főoldal » Középiskola » Matematika
680
Egy természetjáró a hegyoldal egy pontjából a szemközti hegycsúcsot 23fok 20' emelkedési szögben látja. Ugyanannak a hegycsúcsnak a tükörképét az alatta elterülő tó tükrében 49fok 30' depressziószögben látja.

a) Milyen magasan van a turista a tenger szintje felett, ha a térképről megállapítható, hogy a hegycsúcs 1850m, a tó tükre pedig 600 méternyire van a tenger szintje felett?
b) Milyen messze van a turista légvonalban a szemközti hegycsúcstól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, trigonometria, nehéz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A hegy csúcsa és a tó szintmagassága közötti különbség `1250` `m`.
Tegyük fel, hogy a tó tükre semmilyen torzulást nem idéz elő, tehát ha
a turista közvetlenül a tó mellett állna, akkor a hegy tükörképének
látszólagos magassága szintén `1250` `m` lenne. Az `23° 20'` emelkedési
szögből kiszámolható a hegy `x` távolsága. Tehát `1250/x=tg(23° 20')`
alapján `x approx 2898` `m`. A `49° 30'` depressziós szögből pedig a hegy látszólagos `y` magasságát kapjuk vissza,
azaz `y/2898=tg(49,5°)` alapján `y approx 3393` `m`.
Ez pedig `1543` `m`-el több mint a hegy `1850` `m`-es tényleges magassága.
Tehát a turista `1543` `m`-es szintmagasságban tartózkodik.

(Folytatás az ábrával az ezt követő blokkban.)
Módosítva: 6 éve
1

A feladatban a turista helyzetéről a szögadatokon kivül semmit sem adtak meg. Két eset lehetséges. A természetjáró vagy a tó és a hegy között tartozkodik, vagy a tó egyik oldalán a hegy, míg a másik oldalán egy másik hegyoldalban maga a turista.

Nézzük az első esetet. Az előző blokk is ezt az esetet próbálta megoldani, de helytelen következtetésekre jutott. Az az elképzelés, hogy az emlelkedési szögből kiszámolható a hegy távolsága nem igaz, mert nem tudjuk, hogy a tárgyalandó szintkülönbözet (1250 m) hányadrésze esik ebbe a szögtartományba. A mellékelt ábrán látható, hogy a turista bárhol tartozkódhat az `MCO angle` szögtartományban, ahol `M` a hegycsúcsnak, `P` a turista helyzetének, `T` a hegycsúcs tükörképének, `OB` szakasz a tó vízszintjének felel meg. Így az első esetben nem kapunk egyértelmű megoldást. Az ábra azt az esetet mutatja, amikor a természetjáró `1200` `m`-es szinten tartozkodik. Ekkor is kijelölhető egy olyan `P` pont, ami a feladat feltételeit kielégíti.
Módosítva: 6 éve
0

A másik esetben a turista egyértelmüen a tó egyik oldalán, míg a szóban forgó hegy a tó másik oldalán van. Ebben az esetben sem kapunk megoldást, mert a `23°20'` emelkedési szög nagynak tűnik ahhoz, hogy teljesítse a feladat feltételeit. Kiszámítható, hogy ez a küszöbérték `21,5°` (lásd az első ábrát; ahol `M` a hegycsúcsnak, `A` a turista helyének a tó szélénél, míg a `BC` szakasz a tó vízszintjének felel meg.) A `21,5°`-os küszöbértéknél kisebb `13° 20'`-es emelkedési szöget véve egyértelmű megoldáshoz jutunk. (lásd a második ábrát, ahol `P` a turista helyének és `T` a hegycsúcs tükörképének felel meg. ) Az 49,5° depressziós szög alapján kiszámítható a `CB` távoság. Ugyanis `tg(40,5°)=frac{CB}{1250}`, amiből `CB approx 1067,6` `m`. Amiből `CO=2135,2` `m` és a Pitagorasz-tétel alkalmazásával `MT=sqrt(2135,2^2+2500^2)=3287,7` `m`. Ezután az `MTP triangle`-ből a szinusz-tétellel kiszámítható az `MP` szakasz hossza.
`MP=frac{3287,7* sin(81°)}{sin(62,83°)}=3650` `m`.
Befejezésül szintén az `MTP triangle`-ből és a szinusz-tétel alkalmazásával nyerjük `frac{PT}{3650}=frac{sin(36,17°)}{sin(81°)}`, ahonnan
`PT=2181` `m`. `TA=frac{MT}{2} approx 1643,85` `m`. Hasonlósággal `frac{NC}{PA}=frac{OT}{TA}` és `PA=PT-TA` alkalmazásával nyerjük, hogy `NC=frac{537,17*1250}{1643,85}`, azaz `NC approx 408,5` `m`. Tehát a természetjáró `1008,5` `m`-es szinten tartozkodik.
Módosítva: 6 éve
0