Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1505
8. Számítsa ki egy derékszögű háromszög beírt és körülírt körének sugarát, ha az egyik befogója 8 cm és a vele szemközti szög 36 fok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Köréírt kör sugara az átfogó fele!
sin36°=8/c ⇒c = 8/ sin36°=13,61 cm ennek a fele: 6,805 cm

BEírt kör sugara: T=r·(K/2) terület, kerület, beírt kör sugara: => Kell a másik befogó:
pitagorasz tétel: 8²+b²=13,61²⇒ b = 11,01 cm
K=11,01+8+13,61=32,62 cm
T=11,01·13,61:2 =74, 92 cm²

r = T·2:K = 74,92·2:32,62 = 4,59 cm

Ha tetszik a válaszom jelöld kérlek megoldásnak :)
1