Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kèmia!

Főoldal » Középiskola » Kémia
443
MELYIK ÁLLÍTÁS IGAZ AZ 1-2 PONTRA?
A. Ecetsav B. Hangyasav. C, Mindkettö. D, Egyik sem 1. Aldehidek oxidàciòjàval àllìthatò elő. 2. A magnézium hidrogént fejleszt belöle.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1) D, mert a formaldehid (metanal) oxidációja metilalkoholt, metenolt eredményez, további oxidáviója hangyasavat, metánsavat eredményez. Az etanalból enyhe oxidációval etanol, tovább oxidálva ecetsavat, azaz etánsavat kapunk.
2) D
Fel kell írni a reakció egyenleteket?
Módosítva: 6 éve
1

1.
C (mindkettő)
acetaldehid (oxidáció) ecetsav
formaldehid (oxidáció) hangyasav

2.
C (mindkettő)
Mg + 2 CH3COOH = Mg(CH3COO)2 + H2
magnézium + ecetsav = magnézium-acetát + hidrogén gáz

Mg + 2 HCOOH = Mg(HCOO)2 + H2
magnézium + hangyasav = magnézium-formiát + hidrogén gáz
1