Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi - A munka

Főoldal » Középiskola » Fizika
1375
Egy körpályán mozgó testre állandó nagyságú, mindig érintő irányba mutató 6N nagyságú erő hat. Mennyi munkát végez az erő öt teljes fordulat alatt, ha a kör sugara 40 cm.

Illetve egy másik feladat:
a, Lehetséges-e, hogy van erőhatás és elmozdulás, de nincs munkavégzés?
b, Mikor lehet a munkavégzés negatív?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az érintő irány azt jelenti, hogy a kör középpontja felé mutat az erő. Ez azt jelenti, hogy ez az erő a centripetális erő, ami ahhoz kell, hogy körpályán mozogjon a test.

Az adatokat fel se írom, mert nem kell számolni, nincs munkavégzés. Ugyanis az erő merőleges az elmozdulásra, vagyis az erő irányában való `s` elmozdulás nulla, ezért a munka `W=F·s=0`

------
A fenti nem jó, én kavarodtam meg. Érintő irányú, vagyis mindig az elmozdulás irányába mutat az erő. Ekkor igaz, hogy W=F·s, ami nem nulla, most az elmozdulás végig az erő irányában van. A teljes út a kör hosszának az 5-szöröse, vagyis
`W=F·s=F·5·2π·r`

---------
a) Lehetséges, a körmozgás pont olyan. Az erő merőleges az elmozdulásra, olyankor pedig nincs munkavégzés.
b) Ha az elmozdulás ellentétes irányú, mint az erő, akkor negatív a munka.
Pl. ha feldobunk egy követ, akkor amíg felfelé mozog, addig a rá ható nehézségi erővel ellentétes irányú az elmozdulás, ezért a nehézségi erő által végzett munka negatív.
Módosítva: 6 éve
1

Szia Bongolo!
Köszi a választ, de a fizikatanárom belekötött...
Azt írta, hogy "ennél a feladatnál érintő irányú az erő."
Namost kicsit keresgéltem angolul, és arra jutottam, hogy az érintő irányú erő, az nem a kör középpontja felé mutat, mint ahogy írtad.
Csatoltam egy képet is.
Illetve csatolom azt verziót is, amit ez egyik osztálytársam küldött át.
Üdv!
0