Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Perdület-fizika-feladatnak a megoldásában tudna e valaki segiteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
632
Perdületmegmaradás
1. Az 1,2 m hosszú 2,5 kg tömegű rúd az ábrán látható módon 10,2 szögsebességgel forog. A forgástengelytől 20 cm távolságra két 1-1 kg-os csuszka található.
a. Mekkora a rendszer tehetetlenségi nyomatéka kezdetben és végül, ha a csuszkák a rúd végeire csúsznak ki?
b. Mennyi a rendszer kezdeti perdülete?
c. Mekkora lesz a szögsebesség, amikor a csuszkák a rúd végeire csúsznak ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Szerinted ábra nélkül tudja bárki, hogy milyen a rendszer???
Aztán a "10,2 szögsebesség" nagyon gyanús, szerintem nem pontosan az van írva a feladatban.
0

Igen,igazad van!Az ábra lemaradt.
Viszont ennyit küldött a tanárom!
0

`L="1,2"\ m`
`m="2,5"\ kg`
`ω="10,2"\ 1/s`
`d_1=20\ cm="0,2"\ m`
`m_1=1\ kg`

a)
A tehetetlenségi nyomatékot a különálló darabok nyomatékából összegezhetjük:
- A közepénél forgó L hosszú rúd nyomatéka `(mL^2)/12`
- Egy darab csúszka pontszerűnek tekinthető, nyomatéka `m_1·d_1^2`
A teljes rendszer tehetetlenségi nyomatéka kezdetben ennyi:
`θ_1=(mL^2)/12+2m_1·d_1^2=...` számold ki

A végén nem `d_1`, hanem `L/2` távolságra lesznek a csúszkák:
`θ_2=(mL^2)/12+2m_1·(L/2)^2=...`

b) A perdület olyami fogómozgásnál, mint a lendület egyenes vonalú mozgásnál. (A lendület `m·v`, a perdület pedig `θ·ω`. Vagyis a `θ` felel meg az `m`-nek, az `ω` pedig a `v`-nek. Ez nem csak erre a képletre igaz...)
Szóval a kezdeti perdület:
`N_1=θ_1·ω`

c) A végén a perdület ennyi:
`N_2=θ_2·ω_2`
Mivel nem hat forgatónyomaték a rendszerre (szóval nem pörgeti jobban senki), ezért a perdülete megmarad annak ellenére, hogy változik a tehetetlenségi nyomaték:
`N_1=N_2`
`θ_1·ω=θ_2·ω_2`
`ω_2=θ_1/θ_2·ω=...` számold ki
0