Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segíts ellenőrizni, hogy jó-e a házim, köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
766
Megpróbáltam megoldani egyedül a házimat, de nem vagyok biztos benne, hogy jól csináltam-e. Ha valaki ránézne, és megmondaná, jó-e, vagy ha nem, hol a hiba, azt megköszönném. :)

Feladat: Egy strand medencéjét két csapon át lehet feltölteni. Az első csap egyedül 3 óra alatt tölti tele a medencét. A második csap egyedül 6 óra alatt tölti tele a medencét. A strand 8 órakor nyit. Ha mindkét csapot egyszerre megnyitva akarják feltölteni a medencét, hány órakor kell megnyitni a két csapot, hogy nyitásra tele legyen a medence?

Ha az első csap 3 óra alatt tölti meg a teljes medencét, vagyis a medence 3/3-át, akkor 1 óra alatt az 1/3-át tölti meg.

Ha a második csap 6 óra alatt tölti meg a teljes medencét, vagyis a medence 6/6-át, akkor 1 óra alatt az 1/6-át tölti meg.

1/3 + 1/6 = 2/6 + 1/6 = 3/6

Ha mindkettő x óráig megy, akkor:
x*3/6 = 6/6
x*3/6 = 1
x = 6/3 = 2

Vagyis 2 óra kell ahhoz, hogy a két csap együtt megtöltse a teljes medencét, ez esetben pedig ahhoz, hogy a 8 órai nyitásra megteljen a medence, meg kell nyitni őket 6 órakor.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, házi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Én úgy gondolom jól csináltad.
0