Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
680
Az ábra szerinti elrendezésben az összenyomott rugóban tárolt energia 40J. A rugót elengedve a 2 kg tömegű doboz végigcsúszik a 75 cm magad, súrlódásmentes asztalon. Az asztal szélétől milyen távol ér földet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, segítség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Amikor elengedjük a rugót, akkor az átadja az energiáját a testnek. Vagyis a test kezdeti mozgási energiája 40 J lesz.
Mivel nincs súrlódás, az asztal szélére is ugyanekkora energiával, magyarul ugyanolyan sebességgel ér a tárgy. A sebesség ennyi:
`E=1/2·m·v^2`
`v=sqrt((2E)/m)=...` számold ki.

Az asztal szélén ekkora kezdősebességű vízszintes hajítás történik.
A vízszintes hajítás a függőleges szabadesésnek és a vízszintes `v` sebességű mozgásnak az összessége. Úgy érdemes számolni, mintha küön lenne a vízszintes és a függőleges mozgás:
a) Ki kell számolni, mennyi idő alatt esik le a földre `h="0,75"\ m` magasról? (függőleges szabadesés)
b) Aztán azt, hogy ennyi idő alatt milyen messzire jut `v` sebességgel? (vízszintes egyenletes mozgás)

Kezdjünk neki:
a) Valahogy az időt be kell hozni, tehát olyan képletből kell kiindulni, amiben benne van az idő:
`v_f=g·t` a függőleges pillanatnyi sebesség. Amikor leér a föőldre, `v_f` lesz a függőleges sebességkomponenese. Akkor a mozgási energiája megegyezik a `h` magasságú helyzeti energiával:
`1/2·m·v_f^2=m·g·h`
Vagyis:
`1/2·m·(g·t)^2=m·g·h`
Számold ki belőle az időt...

b) Ennyi ideig tud vízszintes irányba mozogni. A megtett út:
`s=v·t=...`
és kész is.
0