Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hol ér a talajra az elejtett csomag? ÉS MIÉRT?

698
Egy vízszintesen, egyenletesen haladó repülőgépből csomagot ejtenek ki. Ha a légellenállástól eltekintünk, melyik állítás helyes?
a, a csomag a repülőgép előtt ér a talajra
b, a csomag a repülőgép alatt ér a talajra
c, a csomag a repülőgép mögött ér a talajra
d, a csomag az elejtés helye alatt ér a talajra
A helyes válasz: b
A kérdésem viszont az lenne, hogy MIÉRT?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A repülő és a csomag egészen addig a pillanatig együtt mozognak, amíg ki nem ejtik. Ilyenkor a repülő nyilván megy tovább egyenesen, ez nem valami nagy csoda, ha a pilóta nem siet valahova, akkor állandó sebességgel megy ez után is előre.
A csomagnál nem ez a helyzet. A ledobás pillanatában még a csomag is előre "ment", mivel attól, hogy kidobták, előre irányuló sebessége (azaz a vízszintes irányú sebessége) nem változott, ugyanannyival megy, mint a repülő. De később a gravitáció miatt egyre gyorsabban haladt lefelé, majd becsapódott a földbe. Ez azt jelenti, hogy függőleges irányú sebessége folyamatosan nőtt. DE! Ezzel ellentétben a vízszintes irányú sebessége nem tudott megváltozni, a becsapódás pillanatában is pont annyival araszolt előre a csomag, mint a kidobás pillanatában, azaz végülis végig annyival ment, mint a repülő, csak közben haladt lefele is. Így, mivel vízszintes irányba azonos sebességgel haladtak, egy vonalban voltak mindvégig, csak a távolság nőtt.
0