Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémi házii!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
766
1) 240g 85%os kénsavat mennyi 55%os kénsavval kell keverni hogy 73%os kénsavat kapjunk?

2) Mennyi 75%os és mennyi 25%os salétromsavat kell összekevernünk hogy 300g 45%os oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
1)

240 gramm 85%-os kénsavban 240*0,85=204 gramm kénsav és (240-204)=36 gramm víz van.

Az 55%-os kénsav tömegét keressük: legyen X.
Ebben az oldatban X*0,55 gramm kénsav és X - X*0,55 gramm (oldat - oldott anyag) víz van.

az oldott anyag (kénsav) tömege az összeöntés után: 204 + X * 0,55
az oldat tömege az összeöntés után: 240 + X

A kapott oldat:

204+X*0,55
------------- * 100 = 73%
240+X

204+X*0,55
------------------=0,73 -> 204+X*0,55 = 0,73*(240+X)
240 + X


204 + X*0,55=0,73*240 + 0,73*X
204 =0,73*240 + 0,18*X
204 =175,2 + 0,18*X
28,8 = 0,18*X
X = 160 gramm

Ellenőrzés:
oldott anyag
---------------- * 100 = 73%
oldat

240*0,85 + 160*0,55
----------------------- *100 =
240+160

204 + 88
---------- *100 = 73%
400
Módosítva: 6 éve
1

2)

X gramm 75%-os és 300-X gramm 25%-os salétromsavat keverünk össze, és 300 gramm 45%-osat kapunk.

oldott anyag
--------------- * 100 = 45%
oldat

X*0,75 + (300-X)*0,25
------------------------ * 100 = 45%
300
ebből már csak ki kell fejezni X-et, és kiszámolni a 25%-os salétromsav oldat tömegét.

X*0,75 + (300-X)*0,25 = 0,45 * 300
X*0,75 + 300*0,25 - X*0,25 = 135
X*0,5 + 75 = 135
X*0,5=60
X=120 gramm

Tehát 120 gramm 75%-os és (300-120)= 180 gramm 25%-os salétromsavat kell összekeverni 300 gramm 45%-os oldathoz.

Ellenőrzés:
120*0,75 + 180*0,25
------------------------- * 100 =
300

90+45
------- *100=45%
300
Módosítva: 6 éve
1