Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok tudnátok segíteni a háziban?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2578
1. Egy kétjegyű szám első számjegye 2-szer akkora, mint a második. Ha a számjegyeket felcseréljük, a két szám összege 99 lesz. Mennyi az eredeti szám?
2. Egy kétjegyű szám első számjegye 2-vel nagyobb, mint a második. Ha mindkét számjegyéhez 1-et adunk, akkor a két szám összege 117 lesz. Mennyi az eredeti szám?
3. Egy kétjegyű szám első számjegye fele a másodiknak. Ha az első számjegyhez 1-et, a másodikhoz 2-t adunk, és a két számot összeadjuk, akkor 60-at kapunk. Mi volt az eredeti szám?
4. Egy háromjegyű szám középső számjegye 5, az első számjegye pedig 1-gyel nagyobb az utolsó számjegyénél. Ha ezt a számot és az első és utolsó számjegyek felcserélésével kapott számot összeadjuk, akkor 807-et kapunk. Mi volt az eredeti szám?
5. Egy háromjegyű szám második számjegye 3-mal nagyobb az elsőnél, az utolsó számjegy 2-szerese az elsőnek. Ha ennek a számnak az utolsó számjegyét az első helyre tesszük, akkor az eredetinél 171-gyel nagyobb számot kapunk. Mi volt az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1) Tízes egyes Szám
Alap. 2x. X. 20x+x
Csere. X. 2x. 10x+2x

99=20x+x+10x+2x
99=33x. /:33
3=x

63 az eredeti szám.

2). tízes. Egyes. Szám
Alap X. X-2 10x+x-2
+1. X+1. X-1. 10x+10+x-1

117=10x+x-2+10x+10+x-1
117=22x+7. /-7
110=22x. /:22
5=x

53 az eredeti szám.

3). Tízes. Egyes. Szám
Alap. X. 2x. 12x
Új szám. X+1. 2x+2. 12x+12

60=12x+12x+12
60=24x+12 /-12
48=24x /:24
2=x

24 az eredeti szám.

4) Százas tízes egyes Szám
Alap. X+1. 5. X. 100x+100+50+x
Csere X. 5. X+1. 100x+50+x+1

807=100x+100+50+x+100x+50+x+1
807=202x+201 /-201
606=202x /:202
3=x

451 az eredeti szám.

5) Százas Tízes Egyes Szám
Alap X X+3 2x 100x+10x+30+2x
Csere 2x X X+3 200x+10x+x+3

100x+10x+30+2x+171=200x+10x+x+3
112x+201=211x+3 /-3
112x+198=211x /-112x
198=99x /:99
2=x

254 az eredeti szám.


A pontokért bocsi, automatikusan oda teszi, remélem nem zavaró.
Módosítva: 6 éve
0