Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az 1/2-et hogyan kell átváltani kettes számrendszerbe?

Főoldal » Középiskola » Matematika
755
Értem, hogy a kettes számrendszerben 0 és 1 karakterek vannak. És hogy az 1/2 = 2^-1. Hogyan kell kettes számrendszerbe átváltani? És mi lesz az eredmény?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számrendszer
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel 1/2 = 0.5
Ezért az egészrész 0, ez a kettes számrendszerben is nulla.
Ezután ki kell tenned a kettedesvesszőt, és az 5 tizedet átírni.
2-1 = 0.5, ezért kész is vagyunk.
0.1
ahol 0 az egészrész, aztán kettedesvessző, aztán 1 ketted.

0.75 esetén pl így lenne:
0 az egészrész, kettedesvessző, aztán 2-1 = 0.5,
2-2 = 0.25, tehát 0.11
1