Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektronikius

Főoldal » Középiskola » Fizika
1161
9.Elektronikus áramkörökben gyakran fordul elő un. négyszög-, háromszög- és fűrészfogrezgés.
Határozzuk meg mindhárom esetben a percenként átáramló töltésmennyiséget!

Megoldás:
Mindhárom esetben ugyanannyi a grafikon alatti terület; percenként 6×10-²C

Valaki esetleg el tudná magyarázni miért az a megoldás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, elektromos áramkörök, házi
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A töltésmennyiséget az áram-idő grafikon alatti terület adja meg, ezt kell kiszámolni egy percre mindhárom esetben. Csináljuk úgy, hogy kiszámoljuk az egy periódusban szállított töltést, majd azt felszorozzuk egy percre.

Nézzük az elsőt. Ennek a négyszögjelnek a periódusa 2 ms, áram csak a periódus első felében folyik. Egy négyszög területét kell kiszámolni: `2\text{mA}*1\text{ms}``=``2*10^-3\text{A}*1*10^-3\text{s}``=``2*10^-6 \text{C}`. Tehát `2 mu\text{C}` töltés áramlik át 2 ms alatt. Egy perc 60 másodpercből, tehát 60000 milliszekundumból áll, vagyis egy percben 30000 periódus van, így az egy perc alatt szállított töltés `30000*2*10^-6``=``6*10^-2\text{C}`.

A második jel periódusa 1 ms. Itt egy háromszög területét kell kiszámolni: `(2\text{mA}*1\text{ms})/2``=``1*10^-6 \text{C}`. Ennyi tehát az egy periódusban, vagyis 1 ms alatt szállított töltésmennyiség. Akkor egy perc alatt hatvanezerszer ennyi, vagyis ismét `6*10^-2\text{C}`.

A harmadik jel egy periódusa pontosan akkora területű, mint az előző esetben (a háromszög más alakú, de az alap és a magasság ugyanakkora), ezért nyilvánvaló, hogy a töltés is pontosan ugyanannyi.
1