Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legkisebb közös többszörös

Főoldal » Általános iskola » Matematika
9725
125 és 20 legkisebb közös többszöröse
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika 8osztály
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát azt a legkisebb számot keressük, amelyik mindkét számmal osztható. Ha nagyon nincs ötletünk, felírhatjuk a nagyobb szám pozitív többszöröseit:

125, nem osztható 20-szal
250, nem osztható 20-szal,
375, nem osztható 20-szal
500, osztható 20-szal, tehát a legkisebb közös többszörösük az 500.

Az eljárás egyébként úgy megy, hogy felírjuk a számokat prímtényezős alakban:

20=5*2²
125=5³

Most mindegyik prímtényezőből a nagyobb hatványon lévőt kiválasztjuk, és ezeket összeszorozzuk: 5³*2²=125*4=500.
3