Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
379
Melyik tömege nagyobb?

_________ 5 SiO2 6 Al2O3 __________

_________ 2,2 CaO 4 H2O __________

_________ 7 CaCO3 11 AlCl3 _________

_________ 0,5 AgNO3 0,2 NaOH _________
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A periódusos rendszerből az atomtömegekkel ki kell számolni a képletek alapján a tömegeket, majd beszorozni a megadott mól számokkal. A nagyobb számértékű lesz a nagyobb tömegű.

SiO2 tömege: 28+2*16= 60 gramm
Al2O3 tömege=2*27+3*16= 102 gramm
CaO tömege=40+16= 56 gramm
H2O tömege=2*1+16=18 gramm
CaCO3 tömege= 40+12+3*16= 100 gramm
AlCl3 tömege= 27+3*35,5= 133,5 gramm
AgNO3 tömege=108+14+3*16= 170 gramm
NaOH tömege=23+16+1= 40 gramm

____5*60=300_____ 5 SiO2 < 6 Al2O3 _____6*102=612_____

____2,2*56=123,2_____ 2,2 CaO > 4 H2O _____4*18=72_____

____7*100=700_____ 7 CaCO3 < 11 AlCl3 ____11*133,5=1468,5_____

____0,5*170=85_____ 0,5 AgNO3 > 0,2 NaOH ____0,2*40=8_____
1