Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1770
Mennyi az 1,2,3,4,5,6,7,8,9 számok átlaga?
Az átlag...... Melyik számot hagyjuk el, hogy az átlag ne változzon? A ki hagyott szám:..........
Melyik két számot hagyjuk el, hogy ne változzon az átlag? A ki hagyott szám pár lehet......
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Az átlag 5, elhagyható az 5, számpár lehet, az 1-9, 2-8, 3-7, 4-6.
Ha megfelel a megoldás, jelöld megoldásnak, ha kérdésed van írj :)
1

Egy kicsit részletesebben leírom.
Ugye a számok átlagát úgy kapjuk, hogy összeadjuk a számokat és osztjuk a darabszámmal: `1+2+3+4+5+6+7+8+9=45`, ez 9 darab szám, vagyis az átlag: `45/9=5`.
Ha elhagyunk egy számot, akko 8 számunk lesz, és ha az átlag nem változik, akkor az 5. Ebből kiszámolhatjuk, hogy a maradék 8 számnak mennyi az összege: `8*5=40`. Tehát Azt számot keressük, amit ha elveszünk a 45-ből, akkor 40-et kapunk. Ez az 5.
Hasonlóan, ha két számot veszünk el, akkor 7 számunk marad és az átlag nem változik. Vagyis a számok összege: `7*5=35`. Tehát két számot keresünk, amit a 45-ből kivonva 35-öt kapunk. Ebből látszik, hogy a két szám összege 10. Elég sok ilyen számpár van, így kiválaszthatod a neked szimpatikusat: `1+9=10`; `2+8=10`; `3+7=10`; `4+6=10`.
0

Mennyi az 1,2,3,4,5,6,7,8,9szamok atlaga? Az atlag..... Melyik számot hagyjuk el, higy ne változzon? A kihagyott szampar lehet.......
0