Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek ebben a 3 halmazos feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
426
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
13)
`A ∩ B` azt jelenti, hogy `A\ "metszet"\ B`. Az pedig azokat az elemeket jelenti, amik mindkét halmazban benne vannak, Keresd tehát meg, hogy az `{a;b;c;d}` és `{a;b;d;e;f}` halamzokban mik a közös elemek.

`A ∪ B` azt jelenti, hogy `A\ "unió"\ B`. Az pedig azokat az elemeket jelenti, amik bármelyik halmazban benne vannak. Vedd tehát a két halmaz ... hmm ... összegét... persze nem igazi összeg (nem is nevezzük annak: nehogy összeget mondj a tanárnak, mndj uniót), mert mondjuk az `a` mindkettőben benne van, de csak egyszer kel beírni az eredménybe.

14)
Először össze kell írni, mi is az `A` meg `B` halmaz:
`A = "''5-re végződő kétjegyű''" = {15;25;35;...;95}`
`B = "''9-cel osztható kétjegyű''" = {18;27;36;...;99}`
Persze nem csak ennyit kell felírni, az összes elemet írd fel a pont-pont-pont helyett.

Aztán kell az `A ∩ B`, vagyis a metszet: azoknak a számoknak a halmaza, amik mindkettőben benne vannak. Keresd meg őket.

Az utolsó pedig az `A \\ B`, amit különbséghalmaznak hívunk, és úgy mondjuk ki, hogy A mínusz B. Ezt úgy kell csinálni, hogy:
- Az `A` halmaz elemeiből ki kell hagyni a `B` halmaz elemeit
- De ha van a `B`-ben olyan elem, ami nincs az `A`-ban, azzal nem kell semmit sem cisnálni.
Szóval mondjuk ha `A={1;2;3}` és `B={3;4;5}`, akkor `A \\ B={1;2}` lesz: csak a `3` esett ki belőle, a 4 és 5 nem, mert azok eleve nem voltak benne.

Csináld meg a különbséghalmazt magad, menni fog, remélem.

15)
`ℕ:` A természetes számok a 0;1;2;3;4;5;... számok a végtelenig. Ezeket nem tudjuk felsorolni :)
`ℤ:` Az egész számok a pozitív és negatív egészek, valamint a nulla is.

a) `ℕ ∩ ℤ` azok a számok, amik mindkét halmazban benne vannak. Ez ugye ugyanaz, mint az `ℕ`.
b) `ℤ ∪ ∅`: mivel az üres halmazban nincs semmi, azért az uniónál nem ad hozzá semmit a máskhoz, marad a `ℤ`
c) `∅\\ℕ`: az üres halmazból már nem tudunk semmit se elhagyni, üres marad.
0